BOHORSKA ORDINACIJA


KAJ MENITE O TEJ ZADEVI, SPOŠTOVANI BLOGARJI?
6.11.2011, 14:43
Zapisano pod: Aktualno
05.11.2011 | Dr. Roman Lavtar
  • Dr. Roman Lavtar

Že pred zadnjimi volitvami so mnogi (predvsem) poklicni politiki zamenjali stranko, pa tudi letos so izstopi in prestopi pred državnozborskimi volitvami dobili dimenzijo, ko človek ne more več sproti slediti vsem premikom. Posameznikov motiv za izstop iz politične stranke je lahko bodisi ideološki (npr. stranka je sprejela program, ki vsebuje zanj nesprejemljive vsebinske poudarke) bodisi pragmatični (npr. bojazen, da na strankarski kandidatni listi za državni zbor zanj ali zanjo ni prostora ali da na listi posamezne stranke kandidat ne bo izvoljen). Recimo, da je prvi načelen, drugi praktičen; prvi je plemenit, drugi je pritlehen.

Za prvega politik le stežka dobi priložnost, saj imajo stranke bolj ali manj konstantne programske poudarke. Tako tudi med konkretnimi primeri izstopov nisem opazil, da bi se kdorkoli opredelil do programa, ki da mu ne bi bil pogodu. Sem in tja so se posamezniki opredeljevali do strankinega neuspeha, »ker gre zadnje čase stranki navzdol«. Predvsem pa so se prestopniki ali izstopniki odločili za ta korak zato, ker jim je bila njihova usoda pomembnejša od usode stranke, iz katere so bežali. Zato o teh posameznikih ne moremo govoriti kot o pravih »Parteigenosse«, to niso pravi člani stranke; pravi namreč ne zapustijo stranke ob prvem pretresu ali neuspehu. Nenazadnje, ni težko izstopiti iz stranke, ki skorajda nima več podpore volilnega telesa. Zato se v resnici obnašajo kot sredinski volivci, ki danes volijo tega, jutri onega, vselej tistega, ki jim ponuja več. Volivci tovrstnih prestopov niti ne nagradijo niti ne kaznujejo, saj prestope zaradi neosebnega volilnega sistema za volitve v državni zbor na glasovnicah v glavnem spregledajo.

Pogosti prestopi mi kot asociacijo ponujajo primere iz športa, ko član ene ekipe prestopi v drugo. Toda: v športu je obdobje prestopnega roka določeno vnaprej in prestopiti ni mogoče kadarkoli. In v športu se pri prestopih izplačajo odškodnine. Bi mar za pomiritev vesti begavcem veljalo razmisliti, da stranke z medsebojnim dogovorom po vzoru športa določijo prestopni rok in odškodnine za člane, ki izstopijo iz ene in vstopijo v drugo stranko ali kandidirajo na drugi listi? Seveda še z eno omejitvijo: kdor izstopi oziroma zamenja stranko, ne more kandidirati na prvih naslednjih volitvah.

Šalo na stran! Izstop iz politične stranke je za posameznika prav tako dobro pretehtan kot vstop vanjo. Če se konča s pridružitvijo drugi stranki ali listi zaradi pragmatičnih osebnih interesov, pa je vsekakor obsojanja vreden.

  • Share/Bookmark1 komentar
Komentiraj

drenovka

Kateri prestop pa ni iz pragmatičnih osebnih interesov?

avtor: Anonimnež 6.11.2011 @ 19:51Komentiraj
Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !